Na początek trochę teorii, czyli:

Jeżeli przy danym ogłoszeniu w kolumnie miejsce publikacji widzisz kolorowe ikonki, oznacza to, że ogłoszenie jest aktywne w tych mediach. 

Jeżeli ikonki są wyszarzone - oznacza to, że ogłoszenie jest w wersji roboczej lub jego publikacja wygasła w danym źródle. 

Jeżeli przy ogłoszeniu nie ma żadnej ikonki - oznacza to, że jest to wersja robocza ogłoszenia, czyli nie zostało nigdzie opublikowane. 

Jak zatem usunąć ogłoszenie?

Jeżeli masz zapisaną wersję roboczą ogłoszenia, czyli ogłoszenie bez ikonek - możesz je swobodnie usunąć. 

W tym celu przejdź do zakładki ogłoszenia i przy wybranym z nich w kolumnie Akcje wybierz Usuń.

Jak usunąć nieaktywne ogłoszenie?

Jeżeli ogłoszenie było opublikowane w którymkolwiek z mediów, z jakich korzystasz -  nie masz możliwości usunięcia ogłoszenia. Możesz je zarchiwizować.

Ogłoszenie, które zostało już opublikowane i wygasło jest możliwe do zapisania w raporcie, który Twój opiekun może przygotować na życzenie Administratora. Gdyby była możliwość usuwania takich ogłoszeń - raport wówczas straciłby wiarygodność. 

Archiwizacja takiego ogłoszenia powoduje, że ogłoszenie znika z głównej listy z widocznymi ogłoszeniami. Pozwala to na zachowanie porządku na liście ogłoszeń.

W każdej chwili możesz wrócić do ogłoszeń, które zostały zarchiwizowane poprzez wybranie odpowiedniego filtra pod przyciskiem Wyszukiwanie w prawym górnym rogu. 

Wystarczy odznaczyć okienko Archiwalne ogłoszenia i kliknąć Szukaj

Jak usunąć aktywne ogłoszenie?

Aktywne ogłoszenie możesz zarchiwizować, ale dopiero kiedy zostanie odpublikowane. Kolory ikonek publikacji powiedzą Ci czy ogłoszenie jest cały czas aktywne (zielony dla Strony kariery i Intranetu czy niebieski dla Pracuj.pl). Jeśli chcesz je zarchiwizować, najpierw należy je odpublikować. Jak to zrobić? Przeczytaj o tym tutaj! 

Czy udało Ci się znaleźć odpowiedź na swoje pytanie?